Широкофюзелажните мечти на Китай стават с една повече

ЕС и Свят 02.06.2024 13:55 Снимка: ДНЕС+

Широкофюзелажните мечти на Китай стават с една повече

Китайският производител на самолети "Си Оу Ем Ей Си" (COMAC), който е притежаван от правителството, работи върху предварителни проекти и дизайн за нов широкофюзелажен самолет (самолет с голям капацитет за превоз на пътниците, чийто редове седалки са разделени от две пътеки), наречен C939. Това съобщи, позовавайки се на свои източници, "Саут Чайна морнинг пост".

Случващото се става на фона на растящи поръчки за първия китайски пътнически самолет за средни разстояния C919, който излезе на пазара през миналата година, а през февруари т.г. извърши и първото си задгранично пътуване - до авиошоу в Сингапур. В момента от модела има произведени 6 бройки, с които летят пътниците на "Чайна истърн еърлайнс" (China Eastern Airlines), но поръчките за него надминават 1000 бройки.

Желанието на Китай да навлезе във всички сегменти на авиационната техника идва на фона на прогнози от лидерите в сектора "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing), както и от Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), които прогнозират, че до две десетилетия азиатската държава ще се превърне в най-големият пазар за авиационни услуги в света, изпреварвайки САЩ.

Очакванията на анализатори, публикувани в специализирани издания, са, че моделът C939 ще бъде в по-горния клас самолети, конкуриращ се с провеждащият все още изпитания модел на "Боинг" - 777X. Капацитетът на C939 може да достигне или надмине 400 души.

Според публикацията в "Саут Чайна морнинг пост" очакванията са да минат много години преди ранните концепции да се материализират в прототип, който може да се тества, според доклада, който също не предоставя конкретни подробности за предложения самолет.

Новата разработка на Си Оу Ем Ей Си идва в момент, в който китайската компания е в по-напреднала фаза на разработка на друг широкофюзелажен модел - C929, който се очаква да бъде конкурент на произвежданите от западните компании "Ербъс" A350 и "Боинг 787 Дриймлайнър", които са в по-ниския сегмент от "Боинг" 777 и "Боинг" A380.

За C929 се знае, че е проектиран да може да пътува по международни маршрути до 12 000 км (7500 мили). Концептуалният модел преди това носеше условното наименование CR929, защото бе съвместно разработван Русия. Миналата година обаче бе съобщено, че руското участие в проекта приключва.

Междувременно Китай заяви, че иска да осигури по-широко международно признание за C919 тази година и дори властите в страната посочиха, че ще влязат в контакт със своите европейски колеги моделът да бъде одобрен за полети и в ЕС.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599