Шефът на ООН нахока света за неравномерното разпределение на COVID-19 ваксините

ЕС и Свят 21.09.2021 19:15 Снимка: ДНЕС+

Шефът на ООН нахока света за неравномерното разпределение на COVID-19 ваксините

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш порица света за неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19, определяйки го като "неприличие" и давайки на света ниска оценка от гледна точка на етиката, информира "Ройтерс".

Обръщайки се към ежегодното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, където присъстват световните лидери, Гутериш подчерта, че кадри от някои части на света на ваксини с изтекъл срок на годност и неизползвани ваксини на боклука разказват "приказката на нашето време", като по-голямата част от по-богатия свят е имунизиран, докато над 90% от хората Африка дори не са получили една доза.

"Това е морално обвинение за състоянието на нашия свят. Това е неприличие. Издържахме научния тест. Но получаваме двойка по етика", настоя Гутериш пред Общото събрание на ООН.

Световните лидери се завърнаха в Ню Йорк тази година след виртуално събитие миналата година по време на пандемията. След като коронавирусът все още бушува, около една трета от 193-те страни членки на ООН отново изпращат видеоклипове, но президентите, премиерите и външните министри за останалата част от света пътуваха до САЩ.

От 5,7 млрд. дози ваксини срещу коронавирус, приложени по целия свят, само 2% са приложени в Африка. Гутериш настоява за глобален план за ваксиниране на 70% от света до първата половина на следващата година.

Генералният секретар, който започва втори петгодишен мандат начело на световната организация на 1 януари, също така предупреди за нарастващото напрежение между световните суперсили - Китай и САЩ.

"Страхувам се, че нашият свят неусетно се придвижва към два различни набора от икономически, търговски, финансови и технологични правила, два различни подхода в развитието на изкуствения интелект - и в крайна сметка две различни военни и геополитически стратегии", предупреди той.

"Това е рецепта за проблеми. Това ще бъде далеч по-малко предвидимо от Студената война", изтъкна Гутериш./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448