Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

ЕС и Свят 19.09.2022 13:02 Снимка: ДНЕС+

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Ако Северна Корея прибегне до използване на ядрени оръжия, подобен ход ще я остави "без сценарий за оцеляване на режима й". За това предупреди председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея генерал Ким Сон-кюм по време на парламентарно заседание.

Ще накарам КНДР ясно да осъзнае, че ако се опита да използва ядрено оръжие, ще се сблъска със съкрушителния отговор на съюза между Южна Корея и САЩ и нашите военни, подчерта той.

Ким повтори, че ядрените и ракетните опити на Пхенян остават заплаха за сигурността на Корейския полуостров и обеща да засили военния капацитет на Сеул, за да отблъсне подобни рискове.

На 9 септември Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.

Новото севернокорейско законодателство се разглежда като очевидна препратка към стратегията на Южна Корея "Верига за убийства" (Kill Chain), която призовава за превантивно нанасяне на удари по ядрената инфраструктура и командната система на Северна Корея, ако се подозира непосредствена атака.

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648