Сестри правят купон в ковид болница

ЕС и Свят 23.01.2021 18:23 Снимка: ДНЕС+

Сестри правят купон в ковид болница

Шумно парти на медицински сестри в най-голямата загребска ковид болница Дубрава, за което съобщи в петък телевизия РТЛ, беше осъдено в събота от здравния министър Вили Берош и от Хърватската камара на медицинските сестри, предаде агенция Хина.

Видеозаписи от празненството показват няколко медицински сестри и помощен персонал, които пеят и танцуват под съпровод на акордеонист, без маски и без спазване на дистанция.

"Подобно поведение по време на епидемията и усилията, полагани от болницата Дубрава за лечението на пациенти с ковид, е неуместно. Болницата не е място за такива неща. Предполага се здравните работници да бъдат образец за поведение и спазване на противоепидемичните правила", заяви здравният министър.

Той очаква ръководството на болницата да провери обстоятелствата и фактите и да предприеме съответните дисциплинарни мерки.

Директорът на болницата Ивица Лукшич каза за националната телевизия ХТВ, че е свикал за понеделник среща във връзка със случая. Той обясни, че по неофициална информация сестрите организирали парти за изпращане на своя колежка, която заминавала на работа в Германия. Лукшич каза, че празненството било организирано в помещение за почивка на персонала извън ковид отделението и пациентите не са били подложени на риск.

Камарата на медицинските сестри осъди празненството в сградата на болницата, като подчерта, че такова поведение е напълно "неуместно, неприемливо и будещо съжаление".

"Това е недопустим акт на застрашаване на здравето на участниците в празненството и на околните хора. То хвърля сянка и върху хилядите медицински сестри, които си вършат работата професионално и отговорно", заяви президентът на камарата Марио Газич./24 часа

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269