САЩ заклеймиха Северна Корея за изстреляните балистични ракети, но зоват за диалог

ЕС и Свят 16.09.2021 09:32 Снимка: ДНЕС+

САЩ заклеймиха Северна Корея за изстреляните балистични ракети, но зоват за диалог

САЩ обявиха, че Северна Корея е нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН с изстрелването на две балистични ракети в Японско море, но потвърдиха желанието си да въвлекат в диалог комунистическата държава, която притежава ядрено оръжие, информира "Франс прес".

"САЩ осъждат изстрелването на ракети от КНДР. Това изстрелване е в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на КНДР и други членове на международната общност", настоя говорител на Държавния департамент.

Говорителят обаче добави: "Оставаме ангажирани с дипломатически подход към КНДР и ги призоваваме да се включат в диалог".

Администрацията на президента Джо Байдън заяви през април в преглед на политиката за Северна Корея, че САЩ са готови да въвлекат Пхенян.

Но тя също така сигнализира, че търси повече практически подход след необичайната лична дипломация на предишния президент Доналд Тръмп, който се срещна два пъти с младия вожд на тоталитарната комунистическа държава Ким Чен-ун.

Тръмп настоя, че е трябвало да спечели Нобелова награда за мир за предотвратяване на война, но Северна Корея никога не подписа постоянно споразумение за прекратяване на ядрената си програма.

Пхенян е подложен на тежки международни санкции заради поредица от ядрени тестове и изпитания на балистични ракети с голям обсег.

Говорителят на Държавния департамент увери, че ангажиментът на САЩ за отбраната на Южна Корея, която днес извърши собствено изпитание, като изстреля балистична ракета от подводница, и Япония "остава железен"./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448