САЩ ще продължат да подпомагат процеса по присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО

ЕС и Свят 06.12.2021 17:20 Снимка: ДНЕС+

САЩ ще продължат да подпомагат процеса по присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО

Габриел Ескобар разговаря със Зоран Заев, Никола Димитров и Буяр Османи

Серия от срещи по време на първата от такъв ранк визита на американски представител в РСМ.

Габриел Ескобар, заместник-държавен секретар по европейските и европейските азиатски въпроси и специален представител за Западните Балкани се срещна днес с премиера Заев, с външния министър Буяр Османи и с вицепремиера по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров.

Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството на страната в ЕС са много важни за Скопие и Вашингтон. Това е казал Габриел Ескобар, заместник-държавен секретар по европейските и европейските азиатски въпроси и специален представител за Западните Балкани, който беше на посещение в РСМ, пише на страницата си във Фейсбук премиерът Зоран Заев.   

По време на срещата Заев го е информирал за актуалната политическа обстановка в страната и за това, че е осигурена стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на интеграцията на Северна Македония в ЕС, за борбата с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза. Освен това беше подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на съвместно приемливи отговори на двустранните въпроси между Северна Македония и България.

В рамките на разговора с вицепремиера Димитров е станала ясна подкрепата на САЩ за европейското бъдеще на Северна Македония като обща стратегическа цел и израз на партньорство и приятелство. 

На страницата си във Фейсбук Димитров написа, че начало на преговорите с ЕС ще задълбочи стратегическото сътрудничество, основано на споделени ценности и ще окаже изключително положително въздействие върху целия регион, като възстанови доверието в европейската перспектива.

Искам да изразя подкрепата на правителството на САЩ за европейската интеграция на С. Македония. Работим с нашите европейски партньори, за да се случи това по-бързо. Мисля, че всички ще се съгласят, че Северна Македония културологично, географски, исторически и все повече икономически е свързана с Европа и има място на масата на държавите членки“.

Това каза помощник държавният секретар на САЩ и специален представител на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар пред Буяр Османи след разговорите им в Скопие.

САЩ ще помогнат за реформите в Северна Македония по пътя за еврочленството, обсъдени са и други области от взаимен интерес, посочи помощник държавният секретар.

От своя страна Буяр Османи каза, че Северна Македония остава ангажиран съюзник на САЩ в региона на Западните Балкани.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648