САЩ с успешен тест на междуконтинентална балистична ракета

ЕС и Свят 29.10.2020 20:07 Снимка: ДНЕС+

САЩ с успешен тест на междуконтинентална балистична ракета

САЩ обявиха, че успешно са тествали невъоръжена междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, информира "Франс прес".

Ракетата с единична бойна глава е била изстреляна в 9:27 ч. българско време от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, изминавайки 6 700 км над Тихия океан, преди да се разбие в морето близо до Маршаловите острови, уточниха от военновъздушните сили на САЩ.

Този трети тест за годината беше планиран за сряда, но беше забавен с един ден заради лошото време около островите.

 

"Подобно на предишни тестови изстрелвания, това събитие демонстрира ангажимента на военновъздушните сили към ядрената инициатива на страната, като същевременно гарантира, че ядреното възпиращо средство на САЩ е безопасно, сигурно и ефективно за възпиране на нашите противници, като същевременно успокоява нашите съюзници и партньори", коментира началникът на щаба на ВВС на САЩ ген. Чарлз Браун.

"Трябва да продължим да инвестираме в това жизнеспособно възпиращо средство и в хората от ВВС, които подкрепят тази мисия, като част от най-отговарящия етап от нашата ядрена триада", посои още Браун.

 

Minuteman III, която е в експлоатация от 50 години, е единствената ракета земя-въздух в американския ядрен арсенал от 2005 г. Тя е инсталирана в бази в Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.

Ядрени ракети Trident са разположени на американски подводници, а американските стратегически бомбардировачи също носят ядрени устройства.

Военновъздушните сили на САЩ уточниха, че този тест е планиран от месеци и "не е отговор или реакция на световни събития или регионално напрежение"./news.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096