САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

ЕС и Свят 05.05.2023 18:18 Снимка: ДНЕС+

САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

Вашингтон няма да нормализира отношенията с режима на Башар Асад и няма да подкрепи другите в това, докато в Сирия не бъде постигнат истински политически напредък, подпомаган от ООН. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Анадолската агенция.

Той изрази позицията в телефонен разговор с йорданския си колега Айман Сафади, с когото обсъди постигането на всеобхватно политическо решение на сирийския конфликт след срещата в Аман на 1 май.

"Секретарят Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да нормализират отношенията с режима на Асад и не подкрепят други за подобен ход, докато няма истински политически напредък, подпомаган от ООН, в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Блинкън благодари на Йордания за приемането на сирийски бежанци и повтори позицията на САЩ, че Сирия трябва да създаде условия, включително зачитане на правата на човека, които да насърчат бежанците да се върнат по безопасен, доброволен и достоен начин, добавя се в прессъобщението.

Вчера външният министър на Йордания Айман Сафади заяви, че според него има достатъчно гласове сред членовете на Арабската лига, за да може Сирия да се върне в организацията.

На 12 април стана ясно, че Сирия и Тунис ще възстановят дипломатическите си отношения и отново ще отворят посолствата си. 

Това бе поредната стъпка в тенденцията на страните от региона за сближаване със Сирия, която се ускори след опустошителното земетресение от 6 февруари и възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай.

Сирия беше отбягвана от арабските правителства заради бруталните репресии на своя президент Башар Асад срещу протестиращи и цивилни в бунта, прераснал в гражданска война през 2011 г.

Разривът в отношенията достигна кулминацията си с изгонването на Сирия от Арабската лига. Тунис закри посолството си в Дамаск през 2012 г.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648