САЩ критикува Хонконг за отлагането на изборите

ЕС и Свят 02.08.2020 17:42 Снимка: ДНЕС+

САЩ критикува Хонконг за отлагането на изборите

Американският държавен секретар Майк Помпео разкритикува едногодишното забавяне на администрацията на Хонконг от законодателните избори, като постави въпроса дали гражданите някога ще могат да гласуват отново, предаде "Спутник".

"Съединените щати осъждат решението на правителството на Хонконг да отложи с една година предстоящите избори за законодателна власт, първоначално насрочени за 6 септември. Няма валидна причина за такова продължително забавяне. Следователно е вероятно Хонконг никога повече да не може да гласува - за нищо или за друго ", се казва в изявление на Помпео, публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

В изявлението си той призовава властите на Хонконг да преразгледат забавянето или да продължат да стават просто друг град в Китай.

"Призоваваме властите на Хонконг да преразгледат решението си. Изборите трябва да се проведат възможно най-близо до датата 6 септември и по начин, който отразява волята и стремежите на хонконгския народ. Ако те не са, Хонконг за съжаление ще продължи своя поход към превръщането в просто друг град, управляван от комунисти в Китай " се казва в съобщението.

Ден по-рано управителят на полуавтономния район Хонконг Кари Лам застана зад решението на правителството да отложи изборите, позовавайки се на тревожна епидемиологична ситуация в страната. Тя обясни продължителното забавяне, което се дължи на факта, че изборите изискват задълбочена подготовка, която правителството иска да избегне заради кризата с COVID-19.

Припомняме, че по-рано през седмицата Лам обяви решението за отлагане на изборите на 6 септември за законодателно събрание до 5 септември 2021 г., позовавайки се на коронавирусните страхове./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448