САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

ЕС и Свят 12.01.2023 18:28 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

САЩ и Япония планират да укрепят сътрудничеството си в областта на отбраната, както на суша и по море, така и в космоса, съобщава "Блумбърг".

Причината е нарастваща загриженост относно все по-голямото предизвикателство от страна на Китай и отношенията на азиатската страна с Русия.

Ден след провеждането на разговори по сигурността във Вашингтон, официални лица заявиха, че двете страни са готови да подпишат споразумение, което ще засили сътрудничеството в космоса, което ще включва и съгласие от страна на САЩ за отбрана при атака срещу космически активи на Япония в някои случаи.

Вашингтон и Токио се ангажираха и да засилят двустранното военно обучение и да прегрупират американските сили в региона, за да могат да отговорят по-добре на всяка заплаха от Китай.

Срещата на Консултативния комитет по сигурността на САЩ и Япония към Държавния департамент се проведе малко преди посещението на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон по-късно тази седмица и открои колко сериозно двете страни приемат опасенията относно "по-агресивния" Китай. Япония нарича Пекин "безпрецедентно стратегическо предизвикателство".

"Това, на което ставаме свидетели напоследък, е много провокативно поведение от страна на китайските сили и техния опит да наложат нова нормалност" в подхода си към Тайван, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на брифинг заедно с държавния секретар Антъни Блинкън и техните японски колеги. Остин обаче отбеляза, че се съмнява, че китайска атака срещу Тайван е неизбежна.

САЩ ще реорганизират силите си в Япония, за да възпират и да реагират по-добре на нарастващите регионални заплахи. Съюзниците ще проведат съвместни учения в района на югозападните японски острови, където напрежението с Китай е високо, се посочва в съвместно изявление на двете страни. В него се изтъкват "повишени разузнавателни, наблюдателни, противокорабни и транспортни способности" за американските сили в страната.

Остин заяви официалната подкрепа на САЩ за желанието на Япония да придобие способности за контраудар. Правителството на Япония обяви драстичен ръст на разходите за отбрана, който би му дал възможност за тази цел.

"Военното сътрудничество между САЩ и Япония не трябва да е насочено срещу интересите на трети страни и не трябва да подкопава мира и стабилността в региона", подчерта от своя страна говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

Министърът на външните работи на Япония Йошимаса Хаяши заяви, че официални лица от САЩ и Япония са загрижени относно разширяването на военното сътрудничество между Русия и Китай.

В съвместното изявление двете страни се ангажираха да си сътрудничат в изследвания в области като съвременни материали и съоръжения за изпитание на хиперзвукови оръжия, както и да проучат съвместното разработване на бъдещ прехващач.

Съюзническите страни призоваха и за съвместни учения с Южна Корея, насочени към отбраната от балистични ракети, морската сигурност и противоподводната отбрана.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482