Сърбия ще поиска специално заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово

ЕС и Свят 21.09.2023 11:06 Снимка: ДНЕС+

Сърбия ще поиска специално заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово

Сърбия ще поиска специално заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово заради ситуацията в бившата сръбска област, каза снощи пред сръбската национална телевизия РТС в Ню Йорк президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Чакаме промяната на председателстващия Съвета за сигурност на ООН. Бразилия ще председателства от 1 октомври. В зависимост от това кога ще се проведе заседанието за УНМИК (мисията на ООН в Косово), тогава ще вземем решение и кога да поискаме спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос“, обясни Вучич.

Сръбският президент е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, като днес се очаква той да направи обръщение.

Вучич отбеляза, че често в тези случаи обръщенията са пред празни зали, но е важно какво послание ще се отправи, защото то после ще се чете.

„Това, което ние ще кажем е, че ще се придържаме към принципите си и към уважението на международното право. Ние сме малка страна, нямаме за какво да се хванем. Нямаме нито ядрени бойни глави, нито невидими самолети, нито самолетоносачи, нищо от това нямаме и не можем по този въпрос да се състезаваме с големите. Но имаме желанието да живеем по своите огнища, на огнищата на нашите деди и прадеди“, заяви Вучич.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде нагнетява напрежение между двете страни.

Вучич коментира и последните арести на косовски сърби вчера , отбелязвайки, че мотивът за арестите „че някой е малтретирал някого на нечий гроб преди 24 години“ е смешен и плашещ, но „осъждането от страна на международната общност няма да има“.

Според него ситуацията в Косово „бавно, но сигурно се изплъзва от контрол“, но, по думите му, Сърбия няма да се откаже от Косово.

„Съгласно Хартата на ООН, съгласно Резолюция 1244 на ООН, Косово и Метохия е част от Република Сърбия, ние няма да се отречем от това“, заяви Вучич.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648