Съпартиец на Нетаняху призова Израел да помогне на Украйна

ЕС и Свят 21.02.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+

Съпартиец на Нетаняху призова Израел да помогне на Украйна

Високопоставен депутат от партията на израелския премиер Бенямин Нетаняху призова страната да спре да "седи на оградата" във войната в Украйна и да й осигури военна защита срещу Русия, която той обвини в "тероризъм", предава Ройтерс.

Думите на Юли Еделщайн, ръководител на комисията по външни работи и отбрана на израелския парламент, бяха приветствани от Киев, но не получиха незабавен отговор от Нетаняху.

Въпреки че осъди руската инвазия и предостави на Украйна хуманитарна помощ и защитно оборудване, Израел не разшири помощта, за да включи отбранителни технологии като противоракетни системи.

Тел Авив остана премерен в своята реторика за Русия, имайки предвид необходимостта от координиране на израелските въздушни удари срещу ирански цели в Сирия с руските войски в арабската държава.

"Не трябва повече да седим на оградата", написа Еделщайн в "Туитър", след като той и израелският опозиционен депутат Зеев Елкин се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

В съвместно изявление Еделщайн и Елкин призоваха правителството на Нетаняху "значително да увеличи" подкрепата за Украйна, считайки хуманитарната помощ за недостатъчна.

"Трябва да помогнем на Украйна във всички сфери, където израелската технология - включително военна - е в състояние да помогне за защитата на цивилното население, неговата свобода и независимост", казаха те.

Еделщайн и Елкин се позоваха на помощта от страна на големия враг на Израел Иран за това, което те описаха като "тероризма на руските военни срещу цивилното население на украинските градове".

Офисът на Нетаняху и руското посолство в Израел не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар.

Миналата седмица израелският външен министър Ели Коен посети Киев, за да обещае непрекъсната помощ, включително подобряването на системата за ранно предупреждение за противовъздушната отбрана на Украйна. Тази идея беше предложена миналата година, но Киев каза, че е по въпроса е постигнат малък напредък.

Украински служител, който говори с Ройтерс при условие за анонимност, каза, че е бил "предпазливо насърчен" от Еделщайн и Елкин, описвайки изявлението им като "първото, което напълно съответства на нашата визия или реалността у нашите две страни".

И двамата депутати са родени в Украйна еврейски имигранти в Израел. Но украинският служител омаловажи този факт, като каза, че от разговорите си с тях вярва, че "и двамата искат Израел да бъде от правилната страна на историята".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648