Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

ЕС и Свят 30.06.2022 18:33 Снимка: ДНЕС+

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

Европейският съд по правата на човека съобщи, че е издал заповед на Русия да гарантира, че смъртното наказание не е изпълнено срещу двамата британци, заловени при сраженията в Украйна, съобщава "Ройтерс".

По-рано този месец съд в сепаратистката Донецка народна република в Източна Украйна осъди на смърт британските граждани Ейдън Аслин и Шон Пинър по обвинение в "наемническа дейност".

Руският външен министър Сергей Лавров също потвърди, че двамата британци и мароканецът Брахим Саадун са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

ЕСПЧ посочва, че е издал заповед за временни мерки, като е разпоредил на Русия, че "трябва да гарантира, че смъртното наказание, наложено на жалбоподателите, не е изпълнено; да осигури подходящи условия за тяхното задържане; и да им осигури всякаква необходима медицинска помощ и лекарства".

Семействата на мъжете отричат ​​двамата, които са се сражавали на страната на украинските въоръжени сили, да са били наемници.

До момента Великобритания отказа публично да повдигне въпроса пред властите в ДНР, чиято независимост се признава единствено от Русия, и вместо това заяви, че се надява Киев да осигури освобождаването на мъжете.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648