Руски самолети прехванати близо до небето на Естония

ЕС и Свят 19.03.2023 13:35 Снимка: ДНЕС+

Руски самолети прехванати близо до небето на Естония

Самолетите Eurofighter Typhoon на британските и германските военновъздушни сили са ескортирали група руски самолети близо до въздушното пространство на Естония. Инцидентът е станал на 17 март, но се съобщава за него в събота, съобщи пресслужбата на ВВС на Обединеното кралство.

Твърди се, че двата самолета са ескортирали Ту-134 на руските въоръжени сили, придружен от транспортен самолет Ан-12 и два изтребителя Су-27.

Германия и Великобритания съвместно патрулират небето над Естония.

Припомняме, че това се случва за втори път тази седмица. На 15 март британски и германски изтребители прехванаха руски самолет близо до въздушното пространство на Естония.

Западната авиация доста често прехваща руски военни самолети, но това бе първата подобна съвместна операция на ВВС на Великобритания и Германия.

Британските и германските изтребители са изпълнявали планово дежурство във въздушното пространство на страните от НАТО.

Мисията дойде на следващия ден след като руски изтребители влязоха в инцидент с разузнавателен дрон на САЩ във въздушното пространство над Черно море, международни води, което повиши рязко напрежението между САЩ и Русия. Дронът е паднал в морето. Двете страни отправиха вече взаимни обвинения за провокация.

Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че всички полети на руски военни самолети до Калининградска област и обратно се извършват над международни води в строго съответствие с международните правила.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648