Руски съд запорира активи на "Дойче банк" в рамките на съдебно разследване

ЕС и Свят 19.05.2024 17:24 Снимка: ДНЕС+

Руски съд запорира активи на "Дойче банк" в рамките на съдебно разследване

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи.

Банката, заедно с германската компания "Линде" (Linde), е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в Русия, който е бил прекратен поради налагането на санкции от страна на Запада, пише БТА.

Делото е внесено за разглеждане след жалба от страна на базираното в Санкт Петербург "РусХимАлианс", съвместно предприятие, чиито мажоритарен дял е собственост на руския газов гигант "Газпром" и което е оператор на проекта.

Арбитражният съд в Санкт Петербург забрани на "Дойче банк" да използва 100-процентовия си дял в уставния капитал на руското си дъщерно дружество, както и в "Дойче банк Технолоджи Сентър" (Deutsche Bank Technology Center LLC).

Съдът също така наложи запор на ценни книжа, недвижими имоти и банкови сметки на "Дойче банк", както и на руската ѝ дъщерна компания и "Дойче банк Технолоджи Сентър ООД" на стойност до 238,6 милиона евро (259,36 млн. долара).

Вчера руски съд нареди да бъде наложен запор върху активите, сметките и имуществото на "УниКредит" - дъщерно дружество в Русия на базираната в Милано "UniCredit Group", както и дялове ѝ в две дъщерни компании, като част от паралелно съдебно дело.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599