Руската полиция задържа главен редактор на разследваща медия

ЕС и Свят 28.07.2021 20:06 Снимка: ДНЕС+

Руската полиция задържа главен редактор на разследваща медия

Руската полиция задържа Роман Доброхотов, главен редактор на разследващата медия The Insider, за разпит по дело за клевета и претърси дома му в сряда, действия които негови съюзници определят като репресии срещу медиите, критикуващи Кремъл, съобщава "Ройтерс".

The Insider е онлайн медия, която публикува истории за живота на руския скрит елит и си сътрудничи с Bellingcat, чиито разследвания на разузнавателните служби на Москва са осъдени от руските държавни служители като западна пропаганда.

Insider, който министерството на правосъдието миналата седмица определи като "външен агент" преди парламентарните избори през септември, работи с Bellingcat по проекти, включително разследване на това, което критикът на Кремъл Алексей Навални казва, че е опит да го убият.

Терминът "чуждестранен агент" носи отрицателни конотации от съветската епоха и подлага тези, които са определени за допълнителен държавен контрол.

Доброхотов публикува домашния си адрес в Twitter и каза, че там текат полицейски обиски. "Един адвокат няма да навреди" сега, пише той. Няма незабавен коментар от полицията.

Часове по-късно свидетел на "Ройтерс" видя как Доброхотов напуска дома си с полиция. Той каза пред репортери, че е отведен за разпит по дело за клевета, свързано с туит за холандски журналист.

Адвокат на холандския журналист заяви, че случаят е свързан с твърдения, че клиентът е сътрудничил на руските служби за сигурност.

Говорейки след разпит на Доброхотов, адвокатът му заяви пред агенция РИА, че клиентът му остава свидетел, а не обвиняем по делото за клевета.

Полицията конфискува лаптопите, телефоните, таблетите и паспорта на Доброхотов, съобщи OVD-Info, правозащитна група, която наблюдава полицейските действия.

Сергей Ежов, колега, каза, че Доброхотов е планирал да напусне Русия по-късно в сряда.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш, която самата е под домашен арест заради обвинения, че е нарушила ограниченията за коронавирус на протест, заяви, че правният натиск изглежда като отмъщение за разследващите репортажи на The Insider. "Ясно е защо това се случва, те правят отлични разследвания".

Кремъл казва, че руснаците имат голямо разнообразие с новинарски източници, от които могат да избират, както и че всички разследвани дела срещу търговски обекти са резултат от конкретни обстоятелства и са мотивирани от спазването на закона, а не от политиката./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448