Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

ЕС и Свят 16.09.2021 18:52 Снимка: ДНЕС+

Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

В момента територията на Европа е мрежа от центрове на бежанци, потенциално опасни от гледна точка на терористичната заплаха. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Ако погледнете карта с инфографика, ще видите, че на територията на Европа, върху самата Европа, просто е обвита мрежа от потенциално опасни огнища, която ще има връзка със Северна Африка и Близкият изток, с Голяма Азия, която по един или друг начин преминава през всички най-трудни зони от гледна точка на тероризма и с Афганистан".

Европейските страни са получили задача от САЩ да приемат определен брой афганистански бежанци. "Къде са САЩ? На друг континент. И това е въпросът за контролиран хаос", обяснява тя.

През последните две десетилетия Европа е загубила уменията и способността да защитава националните си интереси, коментира Захарова.

"По тези основни въпроси, които са крайъгълният камък на националните интереси на страните, тази позиция трябва да бъде защитена докрай. За съжаление Европа загуби както умения, така и способности. И цялата си политика през последните, вероятно, няколко десетилетия ... след падането на Берлинската стена, след като светът започна да се формира на не биполярна основа, те загубиха тази способност. Те делегираха своя суверенитет на своя лидер, който не им прости за това".

Според нея човек може да се оттегли от собствената си национална политика, от собствения си суверенитет само веднъж, втори път силните няма да простят такова нещо./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448