Русия удари пристанището на Измаил - спира износа на зърно от Украйна

ЕС и Свят 26.09.2023 10:48 Снимка: ДНЕС+

Русия удари пристанището на Измаил - спира износа на зърно от Украйна

При руски въздушни удари тази нощ бе поразено пристанището на украинския град Измаил, заяви областният управител на Одеска област Олег Кипер, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Измаил е едно от дунавските пристанища на Украйна, които играят важна роля при износа на украинско зърно по маршрути, алтернативни на черноморските.

При руската атака тази нощ, продължила повече от два часа, са ранени двама души и са нанесени щети на пристанищна инфраструктура, складове и на над 30 камиона и автомобила, информира Кипер в комуникационното приложение "Телеграм".

Украинските въоръжени сили заявиха, че са свалили 26 от 38 дрона иранско производство, за които Украйна казва, че са изстреляни от Русия. Москва увеличи интензитета на въздушните си атаки по украински пристанища на река Дунав, сред които Измаил и Рени, след като през юли се оттегли от зърнената сделка, която гарантираше износа на украинско зърно през Черно море, отбелязва Ройтерс.

При руски ракетен удар бе поразено предприятие в южния украински град Кривой Рог, каза кметът на града Олександър Вилкул. За момента няма данни за жертви. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията от независим източник и че за момента няма изявление от руска страна.

Вследствие на украинска дронова атака по руската Курска област бе прекъснато електрозахранването в седем населени места в областта, каза днес областният управител Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс. Старовойт уточни, че няма информация за ранени.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че около 05,30 ч местно време системите за противовъздушна отбрана са свалили един украински дрон над Курска област, отбелязва Ройтерс.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583