Русия предупреди САЩ, че стратегически B-52H в учения в Балтика е провокация

ЕС и Свят 11.06.2021 09:46 Снимка: ДНЕС+

Русия предупреди САЩ, че стратегически B-52H в учения в Балтика е провокация

Участието на американското министерство на отбраната с бомбардировачи Boeing B-52H Stratofortress в ученията на НАТО Baltops 2021 ("Балтийска операция - 2021") близо до границите на Русия е провокация и "дрънкане на оръжия", коментира руското посолство във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"Използването от Пентагона при маневрите Baltops на B-52H, който може да носи ядрено оръжие, е провокация. Подобно "дрънкане на оръжия" подклажда напрежението в Европа. Помрачава атмосферата преди руско-американската среща на върха. Призоваваме САЩ да преразгледат радикално подходите за сигурност на континента, да спрат с опасната си дейност в близост до руските граници", обяснява посолството.

Най-мащабното международно военноморско учение в Балтийско море, Baltops 2021, се провежда ежегодно през май-юни от 1971 г. насам, организирано от командването на американския флот в Европа.

Тази година в маневрите, които се провеждат от 6 до 18 юни, участват общо 40 военноморски части, 60 самолета и около 4000 военнослужещи. В учението участват 16 държави от НАТО, Финландия и Швеция.

По-рано самолети на НАТО прехванаха 14 руски самолета над Балтийско море за седмица. Германия, Дания и Финландия са вдигнали по спешност свои изтребители, за да пресрещнат над Балтийско море два руски ракетоносача Ту-160.

Британски и френски кораби осигуряват сигурност на съюзниците в Черно море. Британските ВВС се разположиха в Румъния, за да демонстрират подкрепа и решителност. 

Русия изпрати изтребители срещу военни самолети на Франция и Норвегия в Черно и Баренцово море. Русия определи и ученията на САЩ в Арктика за провокация.

Атлантическият съвет на България призова да се разследва дали в инцидента с падналия в Черно море самолет МиГ-29 има руска намеса.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди по-рано, че действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа. Директорът на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин обясни, че "опонентите на Русия трябва да осъзнаят, че е по-добре да не влизаме в конфликт"./news.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438