Русия обеща отговор при ядрени сили на НАТО до границата ѝ

ЕС и Свят 14.05.2022 19:18 Снимка: ДНЕС+

Русия обеща отговор при ядрени сили на НАТО до границата ѝ

Москва ще предприеме адекватни предпазни мерки, ако НАТО разположи ядрени сили и инфраструктура по-близо до границата на Русия. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от "Ройтерс".

Москва няма враждебни намерения към Финландия и Швеция и не вижда "реални" причини тези две страни да се присъединят към НАТО, подчерта той.

Грушко повтори по-ранното изявление на Кремъл, че отговорът на Русия на възможното разширяване на Алианса ще зависи от това колко близо военният блок приближава военните си средства към Русия и каква инфраструктура разполага.

Планът на Финландия да кандидатства за членство в НАТО, обявен в четвъртък, както и очакването, че Швеция ще последва примера на скандинавската си съседка, ще доведат до разширяване на западния военен алианс, което руският президент Владимир Путин имаше за цел да предотврати.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Вчера обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Несъгласието на Анкара е потенциална пречка, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

По-рано днес ISW прогнозира, че руският президент Владимир Путин вероятно възнамерява да присъедини окупираните южна и източна Украйна директно към Руската федерация през следващите месеци. След това той вероятно ще заяви, че руската доктрина, разрешаваща използването на ядрени оръжия за защита на руската територия, се прилага и за тези новоприсъединени територии. Подобни действия биха заплашили Украйна и нейните партньори с ядрено нападение, ако украинските контрадействия за освобождаване на окупираните от Русия територии продължат.

Възможно е Путин да вярва, че заплахата или използването на ядрени оръжия ще възстанови руското армейско възпиране, след като катастрофата, която преживява в Украйна и разрушените конвенционални способности на Русия./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648