Русия не вижда причина за нови преговори със Запада скоро

ЕС и Свят 13.01.2022 18:20 Снимка: ДНЕС+

Русия не вижда причина за нови преговори със Запада скоро

Русия не вижда причина да провежда нов кръг от преговори за гаранции за сигурност със Запада през следващите дни след липсата на напредък по време на текущите преговори. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, който беше сред главните преговарящи от руска страна през последните дни, информира "Франс прес". 

"Не виждам причини да седнем в следващите дни, да се съберем отново и да започнем същите дискусии", подчерта Рябков в интервю за рускоезичната телевизия RTVI.

Той обвини западните си колеги, че им липсвала каквато и да е "гъвкавост" за водене на преговори по "сериозни теми".

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия в опит да смекчат напрежението във връзка с Украйна, близо до границите на която Русия струпа десетки хиляди войници.

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и в Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

За третия кръг от преговори най-големият орган за сигурност в света Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) днес се среща с Русия във Виена. Там също не се очаква напредък.

През декември Русия обяви предложения за сдържане на САЩ и НАТО в бившия Съветски съюз и Източна Европа, настоявайки, че предвожданият от САЩ западен военен алианс не трябвало да приема Украйна или Грузия като нови членове.

"Предлагаме преминаване през текста член по член", за да сме готови за подписване на правно обвързващи споразумения, отбеляза Рябков, като допълни: "Това е невъзможно днес, защото по ключовите елементи на тези текстове Съединените щати и техните съюзници всъщност ни казват "не".

Рябков, който предвождаше преговорите на Русия с представители на САЩ в Женева в понеделник, изтъкна, че било трудно да се вярва на страните от НАТО.

Преговорите с високи залози идват на фона на опасенията от руска инвазия в прозападната ѝ съседка Украйна.

Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу президента Владимир Путин и руски банки, както и предоставянето на 500 млн. долара нова помощ в областта на сигурността за Киев.

Рябков увери, че Русия се била приспособила към санкциите, наложени за пръв път заради ролята на Москва в кризата в Украйна през 2014 г., и нямало да се огъне под натиска./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448