ЕС и Свят 11.09.2021 11:02 Снимка: ДНЕС+

Русия и Беларус започнаха "горещата фаза" на огромните военни учения

Русия и нейната съюзничка Беларус започнаха днес активната "гореща фаза" на тримесечно военно учение, включващо 200 000 войници, което разтревожи Украйна и някои страни от НАТО, информира "Ройтерс".

Ученията с жива стрелба са кулминацията на военните игри "Запад-2021" и ще продължат до следващия четвъртък по западните граници на Русия и Беларус, включително полигони в близост до границите на НАТО и Европейския съюз.

Военното министерство на Русия публикува кадри на военни кораби и танкове, откриващи огън, както и излитащи изтребители. Ведомството уточни, че войниците са тренирали отблъскване на въздушна атака. Отделно министерството посочи, че са били тествани системите за противовъздушна отбрана С-400 на анексирания от Русия Крим.

Матю Булег, изследовател в британския мозъчен център "Чатам хаус", отбеляза, че първите три дни от "горещата фаза" на ученията се очаква да се съсредоточат върху защитата срещу атака от Запада, като следващите четири дни са фокусирани върху това как войските ще отвърнат на удара с контранастъпление.

Съседи като Украйна и членките на НАТО Полша и Литва казват, че такива големи учения, толкова близо до границата, има риск да бъдат провокативни. Руският президент Владимир Путин отрича ученията да са насочени срещу която и да е чужда сила и твърди, че те били разумни предвид увеличената активност на НАТО в близост до руските граници и тези на нейните съюзници.

Западният военен алианс, който обвини Русия, че в миналото не е докладвала за движението на войските, призова Москва да бъде прозрачна и предупреди, че ще следи изкъсо.

Маневрите се провеждат на всеки четири години, но тазгодишното учение се възприема като особен сигнал за подкрепата на Русия за Беларус и нейния президент Александър Лукашенко, който беше остракиран от Запада за репресиите срещу инокомислещите.

Русия вижда Беларус като стратегически важен буфер за западните си граници и помогна за оставането на Лукашенко на власт със заеми и политическа подкрепа, докато той смаза народното въстание миналата година.

Путин и Лукашенко проведоха разговори в Кремъл вчера, определени като съсредоточени върху стремежа за по-тясна интеграция на техните икономики. Те трябва да инспектират ученията лично в даден момент според беларуските държавни медии.

Руското военно министерство уточни, че активната фаза на ученията ще се проведе на девет полигона в Русия и пет полигона в Беларус. Ученията включват 200 000 военнослужещи, 80 самолета и хеликоптера, 290 танка и 15 военни кораба.

Предстои участие и на военни от Армения, Индия, Казахстан, Киргизстан и Монголия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448