Русия: Европа знае рисковете от членство на Украйна в НАТО, но САЩ "командват парада"

ЕС и Свят 02.06.2023 17:06 Снимка: ДНЕС+

Русия: Европа знае рисковете от членство на Украйна в НАТО, но САЩ "командват парада"

Много европейски страни са наясно с проблемите, които биха възникнали, ако Украйна се присъедини към НАТО, но Съединените щати са тези, които "командват парада" за Алианса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Запитан за натиска на Киев да се присъедини към военния съюз, той посочи, че амбициите на Украйна за НАТО подчертават нежеланието ѝ да решава проблемите на масата за преговори.

Песков предупреди, че украинското членство в НАТО ще създаде проблеми за много години напред и увери, че Русия ще защити собствената си сигурност и интереси.

Относно договора за ограничаване на ядрените оръжия Нов СТАРТ той посочи, че към момента няма признаци споразумението да бъде предоговорено.

През септември президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви кандидатура за бързо членство в НАТО, след като руският президент Владимир Путин обяви четири частично окупирани региона на Украйна за анексирана руска земя.

Както Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

В края на май обаче генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг заяви, че Киев няма да се присъедини към НАТО, докато войната не приключи.

Вчера той увери, че всички съюзници в НАТО са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса и подчерта, че Москва няма право на вето върху разширяването на военния съюз./news.bg

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993