Румънски евродепутат: Австрия и Нидерландия сами не спазват Шенгенските стандарти

ЕС и Свят 09.06.2023 12:48 Снимка: ДНЕС+

Румънски евродепутат: Австрия и Нидерландия сами не спазват Шенгенските стандарти

Подписка за влизане на Румъния в Шенген проведе между март и юни румънският евродепутат Еуджен Томак, който е лидер на партия „Народно движение“ и е определян от местните медии като най-ревностния поддръжник на каузата.

“Обиколих почти цялата страна. Разпънахме и палатки в големите градове, където хората можеха да дойдат и физически да подпишат петицията „Румъния заслужава Шенген“. Събирахме подписи и чрез формуляр, публикуван на www.romaniainschengen.ro - сайт, който стартирахме заедно с кампанията”, обяснява за БТА Еуджен Томак.

До 1 юни той и екипът му успяват да съберат над 50 000 подписа.

“В качеството си на румънски гражданин и член на Европейския парламент подадох иск срещу Съвета на ЕС пред Съда на Европейския съюз за анулиране на незаконния вот на Австрия. За да бъде успешен обаче, е необходимо Европейският парламент да бъде включен в този процес. Ето защо внесох петиция до Комисията по петиции на Европейския парламент, с която помолих парламента да се намеси в делото, което вече съм завел”, коментира за БТА Еджун Томак.

По думите му на 8 декември 2022 г. Австрия е блокирала достъпа на Румъния до Шенген без абсолютно никакви основателни аргументи. “Тя злоупотреби с правото на вето, преследвайки електорални интереси, свързани с вътрешната политика и така наруши договорите на ЕС”, смята евродепутатът. 

Ето какво сподели Еуджен Томак в специално интервю за БТА броени часове преди началото на Заседанието по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

“Подпиши за Румъния в Шенген”. Каква беше целта на подписката и на кампанията?

Всъщност това е бунт. Румъния е готова да се присъедини към Шенгенското пространство от 2011 г. Чакахме почти 12 години, а гласуването на Австрия “против” на 8 декември 2022 г. беше последната капка. Никоя държава няма право да нарушава договорите на ЕС и правата на европейските граждани. Затова реших да започна дело срещу Съвета на ЕС в Съда на Европейския съюз. Това има конкретна цел: да се отмени решението от 8 декември и да се признае правото на Румъния да бъде в Шенген. Кампанията "Подпиши за Румъния в Шенген" дойде в резултат на това действие. Това е средство да изразим възмущението си и да постигнем справедливост. Румъния и България заслужават да бъдат част от Шенгенското пространство.

Колко души се подписаха?

52 000.

Какво направихте със събраните подписи?

Подписите придружават петицията, която подадох на 1 юни до Комисията по петиции на Европейския парламент. С нея поисках ЕП да се намеси като привилегирована страна в делото, което заведох в Съда на Европейския съюз. Решен съм да стигна докрай, защото знам, че съм прав. Трябва да покажем решителност да спечелим правото си на свободно движение в Европа.

Защо Румъния и България все още не са в Шенген?

Защото две държави, които сами не спазват Шенгенските стандарти, ни се противопоставят грубо, въпреки че сме изпълнили условията преди повече от 12 години. Австрия се противопоставя на Румъния, Австрия и Нидерландия се противопоставят на България. Това е злоупотреба със закона, която трябва да бъде коригирана в Съда на ЕС. Решен съм да отида докрай, за да санкционирам подобно некоректно поведение.

Ако трябва да направите прогноза - кога Румъния и България ще влязат в Шенген? 

За съжаление тази година няма сериозна перспектива в това отношение. Не беше постигнат консенсус чрез диалог, поради което единственото решение остава откритият процес в Съда на ЕС. Нека не забравяме, че всички страни членки навлизат в годината на изборите за Европейски парламент и никой няма да пожелае да отвори тази много лесно атакувана тема от популистите в някои държави.

Има ли сценарий, в който Румъния и България са разделени за Шенген?

Не е имало такива дискусии.

Какви са очакванията ви от Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 9 юни? Ще бъде ли Шенгенското досие в дневния ред?

За съжаление не, както и прогнозирахме.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364