Ремдесивир: САЩ одобриха първия медикамент за лечение на Covid-19

ЕС и Свят 23.10.2020 13:59 Снимка: ДНЕС+

Ремдесивир: САЩ одобриха първия медикамент за лечение на Covid-19

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първото лекарство за лечение на коронавирус - противовирусният препарат ремдесивир, който се изписва на хоспитализирани пациенти, информира АП.

Лекарството на базираната в Калифорния компания Gilead Sciences е наричано "Веклури". То намалява времето на възстановяване от 15 дни на 10 дни средно в голямо изследване, ръководено от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

От пролетта е разрешено използването му при спешни случаи. Сега вече се превърна в първия медикамент, който е получил пълно одобрение в САЩ за лечение на коронавирус.

От Gilead съобщават, че "Веклури" е одобрен да се използва от хора на възраст най-малко 12 г. и с телосложение най-малко 40 килограма, които се нуждаят от приемане в болница заради коронавирус.

Решението на САЩ идва на фона на критично изследване на Световната здравна организация от миналата седмица, което е установило, че противовирусният препарат не помага за намаляване на смъртността от коронавирус. Някои лекари смятат, че изследването на организацията не е определящо заради използваната методология. Използвана е информация от стотици болници в 30 държави.

Отделно американската администрация по лекарствата може да реши до края на годината дали да одобри използването на първите ваксини срещу вируса. Това е критичен момент в 114-годишната история на администрацията.

Правителството на САЩ похарчи милиарди долари в надпреварата за създаване на ваксина в процес, който обикновено отнема години. Отделно агенцията е изправена пред безпрецедентен натиск на администрацията на Доналд Тръмп, което увеличава публичния скептицизъм, че политиката може да пренебрегне науката./news.bg

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355