Разследват Риши Сунак за COVID пандемията: "Просто ги оставете да умират"

ЕС и Свят 21.11.2023 11:04 Снимка: ДНЕС+

Разследват Риши Сунак за COVID пандемията: "Просто ги оставете да умират"

Британският премиер Риши Сунак е заявил, че правителството трябва "просто да остави хората да умират" по време на пандемията от COVID-19, вместо да налага втори национален локдаун. Това твърдение се появи при разследването за това как Великобритания се е справила с пандемията, съобщава "Ройтерс".

Патрик Валънс, главен научен съветник на правителството по време на COVID-19, е отбелязал в дневника си на 25 октомври 2020 г. за среща с участието на тогавашния премиер Борис Джонсън и Сунак, който по това време е министър на финансите.

В бележката в дневника, показана при разследването, е описано как Доминик Къмингс - най-старшият съветник на Джонсън по време на пандемията, е предал на Валънс чутото от него на въпросната среща.

Валънс цитира Къмингс в дневника си, който казва: "Риши смята, че хората просто трябва да бъдат оставени да умират и така ще е добре. Всичко това се усеща като пълна липса на лидерство".

Говорител на Сунак заяви, че премиерът ще изложи позицията си, когато свидетелства по разследването, "вместо да отговаря на парче".

Разследването проучва реакцията на правителството спрямо пандемията от коронавирус, която затвори големи части от икономиката и причини смъртта на повече от 220 000 души във Великобритания. Очаква се то да продължи до лятото на 2026 г.

Висши правителствени служители многократно са посочвали, че правителството е неподготвено за пандемията и "токсичната" и "мачо" култура възпрепятства отговора на здравната криза.

Опасността за Сунак се корени в това, че доказателствата в разследването подкопават опита му да се представи като промяна в хаотичното ръководство на Джонсън, въпреки че той беше един от най-ключовите министри в това правителство.

Предишни доказателства сочат, че той е бил наречен "д-р Смърт" от един правителствен научен съветник заради политиката му "Хранете се навън, за да помогнете" през лятото на 2020 г., която субсидираше хранене в заведения и ресторанти, но беше критикувана от здравни експерти за разпространение на вируса.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147