Риши Сунак отказа да се срещне с Мицотакис. Гърция: Това е неуважение към страната ни

ЕС и Свят 28.11.2023 14:46 Снимка: ДНЕС+

Риши Сунак отказа да се срещне с Мицотакис. Гърция: Това е неуважение към страната ни

Отказът на премиера на Великобритания Риши Сунак да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Лондон показва липса на уважение не само към Мицотакис, но и към цяла Гърция, отбеляза правителственият говорител Павлос Маринакис, цитиран от гръцката телевизия Скай. 

„Не е нещо обичайно. Търсим подобен предишен прецедент, но не намираме. Срещата с гръцкия министър-председател беше отменена от британския премиер и подозираме очевидното – че той е бил раздразнен от изявленията с постоянните позиции на страната по въпроса за връщането на скулптурите от Партенона“, заяви Маринакис.

Той поясни, че гръцкото правителство има добри отношения с Великобритания и не би искало въпросът да ескалира или да се разглежда като „генерална криза“.

По отношение на музейните експонати Маринакис подчерта, че „преговорите са между гръцката държава и Британския музей и са в развитие“.

В същото време гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис избегна да коментира отмяната на срещата между двамата лидери, но спомена, че не смята, че причината се скрие във въпроси, свързани със скулптурите. Независимо от това той подчерта, че въпросът за връщането на скулптурите на Партенона е принципен и трябва да бъде обсъден, но добави, че „това не е единственият въпрос, който дойдохме да обсъдим“.

Скай посочва, че отмяната на срещата между Мицотакис и Сунак е станала известена непосредствено след като гръцкият премиер се е срещнал с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който засега изглежда си е осигурил комфортна преднина пред Риши Сунак в политическата изборна надпревара, пише БТА.

Смята се, че позициите на Стармър за музейните експонати са по-благоприятни за Гърция, тъй като опозиционният лидер е заявил, че ако спечели следващите британски избори, няма да застане на пътя на взаимно приемливо споразумение между гръцкото правителство и Британския музей. 

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878