Сунак все още вярва в Брекзит

ЕС и Свят 30.11.2023 10:42 Снимка: ДНЕС+

Сунак все още вярва в Брекзит

Британският премиер Риши Сунак в сряда отхвърли предположението, че Брекзит може да бъде застрашен, съобщава "Гардиън".

Той направи изявлението, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство може да е на път да се присъедини отново към Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че на събитие в Брюксел във вторник вечерта фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се "объркали" относно напускането на Великобритания от блока и предложи по-младото поколение да го "поправи".

Попитана дали Обединеното кралство някога може да се присъедини отново към ЕС, тя отговори: "Трябва да кажа, че продължавам да казвам на децата си "трябва да го поправите, ние го объркахме, трябва да го поправите". Така че мисля, че и тук посоката на пътуване - моето лично мнение - е ясна."

Въпреки това официалният говорител на Сунак отговори, че британският премиер не смята, че Брекзит е застрашен. Той каза пред репортери в Уестминстър: "В момента обмисляме как да укрепим допълнително нашата миграционна система чрез нашите свободи за Брекзит. Именно чрез нашите свободи след Брекзит ние гарантираме, че пациентите в Обединеното кралство могат да получат по-бърз достъп до лекарства, че има подобрено хуманно отношение към животните. В голяма степен това е, върху което сме фокусирани."

Говорителят добави: "Имаме министър-председател, който подкрепя Брекзит, преди да е било в кариерния му интерес да го направи, защото той страстно вярва в това. Ние сме фокусирани върху това да успеем."

Фон дер Лайен направи коментарите на церемония по награждаването, организирана от Politico, докато отношенията между ЕС и Обединеното кралство продължават да се подобряват след почти краха им при Борис Джонсън и Дейвид Фрост, които договориха търговското споразумение за Brexit.

Дейвид Камерън, сега външен министър на Обединеното кралство, направи първото си официално завръщане в Брюксел тази седмица, след като напусна номер 10 след референдума за Брекзит през 2016 г.

Официално той беше в столицата на ЕС, за да присъства на среща на външните министри на НАТО, но успя да се срещне за едночасова среща с Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, който беше главен преговарящ за Брекзит за блока. Той отказа да говори с медиите през първия си ден в белгийската столица и отказва всякакви въпроси през втория.

По стечение на обстоятелствата той се срещна с Шефчович, точно когато автомобилната индустрия в ЕС поднови призива си за промяна на сделката за Брекзит, за да спре надвисналите мита върху износа на автомобили от ЕС за Обединеното кралство и вноса в ЕС от Великобритания.

В рамките на Консервативната партия Брекзит остава тема, предизвикваща разногласия. Сунак и фон дер Лайен поддържат сърдечни отношения, откакто сключиха сделка за подобряване на сделката за Северна Ирландия и Обединеното кралство се върна към програмата Хоризонт.

В сряда обаче Прити Пател, бивш министър на вътрешните работи, каза, че рамката на Уиндзор, която промени протокола за Северна Ирландия, не работи. В статия за уебсайта Unionist Voice тя написа, че правителството на Обединеното кралство трябва да действа срещу "пипалата на контрола на ЕС над Северна Ирландия".

"Удовлетворението на правителството от ограничения напредък, постигнат от рамката, не трябва да действа като пречка за търсене на по-нататъшен напредък за пълното изпълнение на ангажимента ни от манифеста от 2019 г. и обещанията, дадени на Северна Ирландия", добави тя.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066