Разнобой в Молдова за закупуването на руската COVID ваксина

ЕС и Свят 26.02.2021 20:21 Снимка: ДНЕС+

Разнобой в Молдова за закупуването на руската COVID ваксина

Медицинската агенция на Молдова заяви в петък, че е одобрила руската ваксина срещу коронавирус Спутник V, предаде "Ройтерс". Това изявление обаче доведе до разнобой сред властите в страната по отношение евентуалната употреба на препарата.

Проевропейският президент Мая Санду заяви, че ваксината не може да бъде регистрирана, докато Световната здравна организация не го направи. Санду отрече изявленията на своя проруски предшественик Игор Додон и Руския фонд за директни инвестиции, че Молдова е станала 38-та държава, регистрирала продукта. "Молдова ще използва само ваксина, която е преминала през процедура по регистрация на СЗО", каза Санду пред репортери.

Молдовската агенция за лекарства и медицински изделия заяви в петък, че е разрешила две ваксини, регистрирани за спешна употреба от СЗО - тези на Pfizer / BioNTech и AstraZeneca, а сега - и Sputnik V. "Доставките на ваксината за Молдова ще започнат съвсем скоро", написа експрезидентът Игор Додон в своя Telegram канал. "Бих искал да спомена, че успешната регистрация на ваксината у нас е факт, въпреки усилията на кабинета на молдовския президент да я блокира."

Руската ваксина, регистрирана на 11 август 2020 г., включва две дози, които се прилагат в интервал от 21 дни. Първата доза се основава на човешкия аденовирус тип 26, а втората - на човешкия аденовирус тип 5.

Според Lancet, тя е с над 90% ефективност.

През януари Световната здравна организация проведе експертни консултации относно използването на руската коронавирусна ваксина "Спутник V" в извънредни ситуации. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви също през януари, че очаква СЗО да сертифицира руската коронавирусна ваксина възможно най-бързо.

Вероятно ЕК ще го направи през март./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476