Ракетна атака по интересите на САЩ в Ирак

ЕС и Свят 05.07.2020 16:41 Снимка: ДНЕС+

Ракетна атака по интересите на САЩ в Ирак

Ракетна атака по американски дипломатически и военни обекти в Ирак тази нощ, обявиха от армията на арабската държава. Нападението е извършено дни след безпрецедентни арести, предотвратили подобна атака, информира АФП.

От октомври 2019 г. зачестиха ракетните атаки по американски дипломати и войници в Ирак, за които Вашингтон обвинява проирански милиции.

В края на юни за първи път елитни иракски военни части арестуваха повече от дузина подкрепяни от Техеран бойци, които са планирали нова атака по Зелената зона в Багдад, където са разположени дипломатическите мисии на държавите, включително и на САЩ.

Представители на иракското правителство заявиха, че арестите служат като "послание" за предотвратяване на бъдещи нападения, но в неделя в полунощ екстремистите направиха още един опит.

Една ракета, изстреляна към Зелената зона, падна до дом, ранявайки дете, обяви иракската армия.

"В същото време нашите сили успяха да предотвратят друга атака и иззеха "Катюша", която беше насочена към базата "Таджи" северно от Багдад", където са разположени американски войници, допълват от армията.

В същото време американското посолство тества нова система за противоракетна отбрана, известна като C-RAM. Системата е разположена в посолството по-рано тази година. Тя засича ракети и ги взривява във въздуха с атака с няколко хиляди куршума в минута. Не е ясно дали системата е използвана при последната ракетна атака./news.bg

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077