Работодателите в Латвия вече могат да уволняват неваксинирани срещу COVID-19

ЕС и Свят 05.11.2021 09:38 Снимка: ДНЕС+

Работодателите в Латвия вече могат да уволняват неваксинирани срещу COVID-19

Парламентът на Латвия разреши на бизнеса да уволнява служители, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19 или да се прехвърлят на дистанционна работа, съобщава "Ройтерс".

В момента страната се бори с една от най-тежките вълни на коронавируса в Европейския съюз.

Около 61% от възрастното население в Латвия е напълно ваксинирано - това е по-малко от средното за ЕС (75%).

Страната беше първата в Съюза, която отново наложи локдаун тази есен заради повторния скок на брая на случаите на COVID-19. Наложи се и да поиска медицинска помощ от други страни членки на ЕС.

Новият закон позволява на фирмите да преустановят изплащането на заплати на неваксинираните, които не желаят да се имунизират или да бъдат прехвърлени на дистанционна работа, ако има такава възможност. След това работодателите могат да уволнят въпросните служителите, ако те не са се ваксинирали в рамките на три месеца от спирането на плащанията.

Има достатъчно основание да се смята, че такъв човек не е подходящ за длъжността, посочва латвийското правителство в писмо до парламента, в което излага мотивите за новия закон.

Новите правила ще влязат в сила от 15 ноември, когато Латвия излезе от настоящия локдаун.

Изключения ще се правят само за хората, които имат противопоказания да се ваксинират по медицински причини, както и за наскоро преболедувалите.

Досега ваксинацията в страната беше задължителна само за служителите в сферата на здравеопазването, образованието и социалните грижи./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448