Путин и Пашинян обсъждат Карабах

ЕС и Свят 26.05.2023 09:43 Снимка: ДНЕС+

Путин и Пашинян обсъждат Карабах

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в четвъртък с премиера на Армения Никол Пашинян. Лидерите на страните разговарят в Големия Кремълски дворец след заседанието на Висшия евразийски икономически съвет, съобщава ТАСС.

Една от темите на разговора, както се очаква, ще бъде уреждането около Нагорни Карабах. 

В края на миналата седмица външният министър Сергей Лавров се срещна в Москва с колеги от Армения и Азербайджан.

По-рано Путин проведе отделна среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който за първи път участва като гост в срещата на върха на ЕАИС.

Припомняме, че по-рано тази седмица Армения обяви, че е готова да признае анклава Нагорни Карабах за част от Азербайджан, ако Баку гарантира сигурността на етническото си арменско население. 

Той посочи, че правителствата в Баку и Степанакерт - столицата на спорния регион, трябва да обсъдят правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан водят интензивни преговори, за да успеят да постигнат мирно споразумение, увери Пашинян.

В отделно изявление президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че подписването на мирен договор с Армения е "неизбежно".

Баку се опитва да "положи конструктивни усилия" за постигане на мирно споразумение, което зачита международните норми и принципи, увери той. По негови думи преговорите с Армения трябва да донесат "дългосрочен мир на Кавказ".

Армения сезира Международния съд за втори път във връзка с инсталирането от Азербайджан през април на КПП в Лачинския коридор.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648