Протест в Нидерландия срещу новия здравен пропуск за влизане в барове

ЕС и Свят 26.09.2021 09:24 Снимка: ДНЕС+

Протест в Нидерландия срещу новия здравен пропуск за влизане в барове

Демонстранти се събраха на шествие в Нидерландия, за да протестират срещу въвеждането на задължителен "коронапропуск" за удостоверяване на ваксинация срещу COVID-19 при посещение на барове, ресторанти, театри и други обекти, съобщи The Guardian.

Новото изискване, което предвижда да се показва пропускът или отрицателен тест за коронавирус, съвпадна с отмяната на почти всички мерки за социална дистанция в Нидерландия, където 72 процента от населението е ваксинирано с поне една доза.

Макар и маските да остават задължителни в обществения транспорт, учениците и учителите повече да няма да бъдат длъжни да ги носят в училище, а правилото да се спазва дистанция от 1,5 м на публични места също беше отменено.Повечето нидерландци подкрепят здравния пропуск, но той породи критики в ресторантьорския сектор.

Над 40 процента от собствениците на барове и ресторанти не възнамеряват да изискват от клиентите си сертификата за ваксинация, заяви сдружението на ресторантьорския бранш "Хорека Недерланд", като се позова на проучване сред членовете си. То допълни, че много фирми смятат изискването за "политическо средство", целящо да повиши ваксинацията./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448