Продажбите на нови коли във Великобритания растат за пореден месец

ЕС и Свят 05.04.2023 19:37 Снимка: ДНЕС+

Продажбите на нови коли във Великобритания растат за пореден месец

Продажбите на нови автомобили във Великобритания се увеличават за осми пореден месец, сочат предварителните данни от проучване на организацията Общност на производителите и търговците на автомобили (SMMT), предаде ДПА и БТА.

Регистрациите на нови коли в Обединеното кралство през март се увеличават с 18,2 на сто в сравнение със същия месец на миналата година.

Повишаването на продажбите се дължи до голяма степен на подновяването на автопарка на големи държавни и частни организации, сред които компании за отдаване на коли под наем, отбелязват експерти.

"Тези положителни данни маскират притеснителния спад на търсенето от страна на индивидуалните потребители", отчита Ян Пламър, търговски директор на онлайн платформата за продажба на превозни средства "Ауто трейдър" (Auto Trader).

"В момента почти всички нови автомобили се купуват на изплащане (93 на сто)", отбелязва Пламър.

През март е отчетен рекорден брой на регистрираните нови електрически коли във Великобритания.

Междувременно глобалните продажбите на шведския автомобилостроител "Волво карс" (Volvo Cars) през миналия месец се повишават с 8 на сто на годишна основа до 63 132 автомобила. Този ръст е подкрепен от увеличение на броя на продадените електрически коли.

"Волво карс", чийто мажоритарен собственик е китайският концерн "Джийли" (Geely), съобщи, че изцяло електрическите му модели съставляват 41 на сто от продажбите в целия свят през първите три месеца на годината.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583