Призовават Великобритания да върне в Нигерия конфискувани от неин политик активи

ЕС и Свят 28.09.2023 17:29 Снимка: ДНЕС+

Призовават Великобритания да върне в Нигерия конфискувани от неин политик активи

Групи на гражданското общество на Великобритания и Нигерия призоваха британското правителство да върне активите, конфискувани от нигерийския политик Джеймс Ибори обратно в страната му, така че да могат да бъдат от полза за обикновените нигерийци, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че Ибори е бивш губернатор на петролния щат Делта в южна Нигерия. Той се призна за виновен в лондонски съд през 2012 г. по 10 обвинения в измама и пране на пари и получи присъда от 13 години затвор, от която е излежал около половината, преди да се прибере у дома.

В писмо до министрите на вътрешните и външните работи на Великобритания коалиция от близо 50 неправителствени организации заяви, че дълго отлаганият процес на конфискация е подкопал силното антикорупционно послание, изпратено от присъдата на Ибори преди повече от десетилетие.

"Годините на прекъсване и забавяне при възстановяването и връщането на тези откраднати активи означават, че това съобщение досега е звучало празно за нигерийския народ", се казва в писмото, оповестено днес от една от подписалите го организации - Spotlight on Corruption.

Ибори все още е влиятелен в Нигерия. През последните месеци е имал срещи с президента Бола Тинубу и има приятели и сътрудници на други влиятелни позиции.

Неправителствените организации, които също включват Transparency International и Африканската мрежа за околна среда и икономическа справедливост, обявиха, че конфискуваните от Ибори средствата трябва да отидат за проекти в полза на хората от щата Делта. Според тях изпълнението трябва да бъде обект на наблюдение от гражданското общество.

Усилията на британските прокурори да конфискуват активите на Ибори започнаха през 2013 г., но се натъкнаха на многократни пречки и забавяния в съдилищата в Лондон. През юли съдия разпореди конфискацията на 123,9 милиона долара от него. Това е една от най-големите заповеди съгласно Закона за доходите от престъпна дейност на Великобритания от 2002 г., откакто влезе в сила.

Ибори е подал молба за разрешение да обжалва заповедта. Тя е в ранните етапи на процеса на обжалване.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648