Призив за спокойствие отправи по телевизията бабата на убития тийнейджър във Франция

ЕС и Свят 03.07.2023 09:34 Снимка: ДНЕС+

Призив за спокойствие отправи по телевизията бабата на убития тийнейджър във Франция

Призив за успокояване на обстановката във Франция отправи по телевизията бабата на убития тийнейджъра от полицай. В събота срещу неделя страната преживя петата си поредна нощ на размирици след гибелта на 17-годишния Наел.

Не се сърдя на френската полиция, казва бабата на Нахел. Тя заяви, че „негодува“ срещу мъжете, които са спрели и убили внука ѝ, но това не означава, че мрази всички останали полицаи. „За щастие ги има“, каза тя и подчерта, че „вярва в справедливостта“.

Повтаряйки призивите си за спокойствие и край на безредиците, тя добави: „Не разрушавайте училищата, не разрушавайте автобусите“. По-рано тя каза, че протестиращите са използвали смъртта на Нахел като извинение. Жената заяви, че се надява виновният полицай да бъде наказан.

През нощта демонстранти се опитаха да подпалят къщата на кмета на предградие на Париж и изстреляха ракети по бягащата му жена и деца.

Инцидентът предизвика шок и се определя като опит за убийство. Кметът Венсан Жанбрун не е бил в дома си, но съпругата му е със счупен крак, а едно от децата също е ранено. 

В неделя вечерта президентът Еманюел Макрон ще разговаря с ключови членове на правителството си, за да обсъдят протестите.

В изявление от кабинета на президента се казва, че премиерът Елизабет Борн, министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен и министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети ще участват.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364