Президентът на Филипините Родриго Дутерте забрани избора на ваксина

ЕС и Свят 18.05.2021 16:52 Снимка: ДНЕС+

Президентът на Филипините Родриго Дутерте забрани избора на ваксина

Президентът на Филипините Родриго Дутерте забрани на жителите на страната да избират с коя ваксина, предоставена от правителството, да се ваксинират.

В обръщение към нацията, излъчено днес от държавния телевизионен канал PTV, той заяви, че „всички налични и одобрени от местния регулатор ваксини са ефективни“. "Няма да има дискриминация. Не можете да избирате коя ваксина да използвате, защото всички те са еднакви", подчерта Дутерте.

Президентът добави, че повечето заможни хора очакват американски ваксини, например от „Pfizer“ и „Moderna“. "Това няма да се случи, няма значение дали сте милионер или някой друг, не можете да избирате", каза той. „Не искам да се говори, че отдаваме предпочитание на едните или другите“, обясни той.„ Във всеки район, в който живеете, всички сте еднакви, няма да ви позволя да избирате“, съобщава ТАСС.

На 30 януари 2020 г. във Филипините е открит първият случай на коронавирус. Към днешна дата общият брой на заразените в страната надхвърля 1,14 милиона, над 1,07 милиона души са излекувани, а 19,2 хиляди пациенти са починали. Властите вече са одобрили спешната употреба на ваксини от “Moderna“ и руския „Спутник V“, както и ваксините на „Pfizer“, британско-шведската „AstraZeneca“, китайската „Sinovac“, индийската „Bharat Biotech“ и „Janssen“, собственост на американската корпорация „Johnson & Johnson“. На 1 март медицинските работници започнаха ваксинация с китайската ваксина „CoronaVac“, 600 хиляди дози от които бяха доставени на републиката на 28 февруари./БГНЕС

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029