Премиерът на Хърватия: Целта на еврото е да увеличи благосъстоянието, а не да го влоши

ЕС и Свят 24.01.2023 14:36 Снимка: ДНЕС+

Премиерът на Хърватия: Целта на еврото е да увеличи благосъстоянието, а не да го влоши

Огромна част от нашата икономика беше евроизирана още преди да влезем в еврозоната. Това заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб по време на форума "Хърватия - двасетата страна членка на еврозоната", на която присъства и българският министър на финансите Росица Велкова.

Сред официалните гости са изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домборовскис, който отговаря за ресор „Икономика в интерес на хората”, както и Паоло Джентилони, също с ресор в икономическата сфера.

На събитието присъстват настоящи и бивши ръководители на правителства, министри, централни банки и бизнес лидери.

Пленкович каза още, че 52 процента от търговията на Хърватия е била деноминирана в евро, както и около 75 процента от депозитите.

„60 процента от приходите в туризма идваха от страните от еврозоната и Шенгенското пространство”, посочи той.

Ние стартирахме нашето присъединяване към еврозоната през 2017 г. с предлагането на стратегически план за това на широко обществено обсъждане и през 2018 г. този проект стана факт, а самото присъединяване, както всички знаете, се случи само преди няколко дни - на 1 януари тази година.

Така Хърватия стана първата страна, която се присъедини едновременно към еврозоната и Шенген на една и съща дата.

Ние въведохме еврото, за да подобрим благосъстоянието на Хърватия и нашите граждани, а не обратното, каза Пленкович относно действията на „някои икономически агенти”, които допринесоха за повишаването на цените заради закръгляването на цените или тяхното увеличаване, предаде БТА.

В момента заедно с държавния инспекторат работим с всички заинтересовани страни, за да преодолеем този момент. През последните месеци намалихме данъка върху добавената стойност на някои стоки, вложихме милиарди държавни средства, за да подпоммогнем домакинствата и бизнеса на фона на нарастващите цени на енергията и основните суровини.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648