Премиерът на Армения: До края на седмицата не върнем ли спорни територии, Азербайджан ще атакува

ЕС и Свят 19.03.2024 17:42 Снимка: ДНЕС+

Премиерът на Армения: До края на седмицата не върнем ли спорни територии, Азербайджан ще атакува

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че ако Армения откаже да направи компромиси по въпроси за граничните села, Азербайджан ще започне война в края на седмицата, предава Ройтерс. Пашинян говори по време на среща в понеделник с жители на граничните райони в района на Тавуш в Северна Армения, близо до изоставени азербайджански села, които Ереван контролира.

Премиерът на Армения отправи послание през последните седмици, че е готов да върне селата на Азербайджан. Въпреки това те са важни за Ереван, тъй като оттам минава главен път за Грузия. „Нашата политика е, че трябва да предотвратим война - не трябва да позволим да започне война“, каза той, като заяви, че Армения може да бъде изправена пред нападение „до края на седмицата“, ако не отстъпи четирите села.

Азербайджан заяви, че връщането на селата е необходимо предварително условие за мирно споразумение за прекратяване на десетилетния конфликт между двете държави. И Армения, и Азербайджан контролират земи, които са международно признати като част от територията на другата страна.

Изявлението на Пашонян беше направено в момент, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Армения, като похвали нарастващата подкрепа на страната за Украйна и заяви, че алиансът ще подкрепя нейния „суверенитет и териториална цялост“.

Армения се стреми към по-тесни връзки със Запада след началото на войната на Русия в Украйна, като миналата година Пашинян заяви, че Москва вече не е надежден гарант за сигурността.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посети бившия регион Нагорни Карабах, който се намира в границите на страната му, но до миналата година беше под арменски контрол след войната през 90-те години на миналия век. През септември азербайджанска офанзива завладя територията, предизвиквайки масово бягство на 100 000 арменски жители, припомня „Политико“.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини