Поредна македонска провокация: Скопие осъмна с антибългарски графити

ЕС и Свят 19.04.2024 08:27 Снимка: БТА

Поредна македонска провокация: Скопие осъмна с антибългарски графити

"Българите в конституцията е предателство", гласи надпис на стената на коритото на Вардар в центъра на Скопие

Надпис, който гласи "Българите в конституцията е предателство", е изписан на стената на коритото на Вардар в центъра на Скопие. Снимката на надписа илюстрира прессъобщение от партия Левица със същия текст: "Българите в Конституцията е предателство, на този ден започва българската фашистка окупация на Македония", публикуван от няколко сайта в Република Северна Македония, съобщикореспондентът на БТА в Скопие.

Снимки: БТА

"На 18 април 1941 г. с одобрение на Хитлеровото върховно командване частите на Пета българска армия с Шеста и Седма пехотна дивизия започват военната окупация на Македония. Този исторически факт, под прожекторите на днешното политическо препрочитане на историята на Македония, България настоява евфемистично да третира това събитие от историята като администрация, вместо като окупация. Но историческите факти говорят друго! Затова, в навечерието на предстоящите парламентарни избори, направете правилния избор и гласувайте за Левица - единствената партия, която е за разваляне на договора с България. Гласувайте за Левица, защото българите в Конституцията е предателство", гласи публикуваното от няколко сайта в страната съобщение, илюстрирано със снимки на надписа.

В четвъртък, 18 април, в Северна Македония официално стартира предизборната кампания за парламентарните избори.

Преди дни българският президент Румен Радев заяви пред комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей, че "изказвания с провокативен характер на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на предизборната кампания, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни". 

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194