Полският премиер каза на Зеленски никога повече да не обижда поляците

ЕС и Свят 23.09.2023 19:37 Снимка: ДНЕС+

Полският премиер каза на Зеленски никога повече да не обижда поляците

Полският министър-председател Матеуш Моравецки с остри критики срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на изказването си в рамките на последния пред Общото събрание на ООН.

Повод стана зърнената сделка и думите на Зеленски пред ООН, че е обезпокоен от „политическия театър“ около зърнения внос, който се разиграва между съюзниците, от което по думите му печели Москва.

„Искам да кажа на президента Зеленски, че той никога повече не трябва да обижда поляците, както направи онзи ден при участието си в Обединените нации“, каза снощи Моравецки, цитиран от полската осведомителна агенция ПАП.

Полша, Словакия и Унгария решиха да не се съобразят с решението на ЕК за позволяване на украинския внос и да наложат свои собствени ограничителни мерки с довода, че трябва да защитят земеделците си от конкуренцията на значително повишилия се внос от Украйна.

„Първостепенна задача на Европа трябва да бъде да се въоръжи Украйна и тя трябва да помага, като транспортира оръжие. Логистичният разпределителен център Жешув в Югоизточна Полша действа и ще продължи да работи в сътрудничество със съюзниците“, добави Моравецки.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648