Половината германци се плашат, защото очакват положението им да се влоши

ЕС и Свят 27.11.2023 16:57 Снимка: ДНЕС+

Половината германци се плашат, защото очакват положението им да се влоши

48 на сто от пълнолетните жители на Федералната република гледат с песимизъм на състоянието им като потребители през следващите 10 години

Почти половината от хората в Германия се страхуват, че положението им като потребители ще се влоши, според проучване, предоставено на ДПА.

Проучване на социологическия институт "Форза" (Forsa), поръчано от Федерацията на германските потребителски организации (Verbraucherzentrale Bundesverband - vzbv), показва, че 48 на сто от пълнолетните жители на страната очакват положението им като потребители да се влоши през следващото десетилетие. Проучването е поръчано по повод Деня на германския потребител, който се отбелязва днес.

Представителната извадка обхваща 1003 пълнолетни граждани, които са били анкетирани между 6 и 8 ноември.

На въпроса кои теми в момента изискват най-много политически действия за потребителите, 38 на сто от респондентите посочват енергийните доставки, а 23 на сто в момента виждат най-голяма нужда от действия по въпроса за пенсиите.

Членът на борда на организацията Рамона Поп определи проучването като "тревожен сигнал". "В несигурни времена потребителите се нуждаят от яснота и единство, а не от конфликти", каза Поп.

По време на Деня на потребителите се планира експерти да обсъдят гледни точки по важни потребителски въпроси като пенсии, мобилност и изкуствен интелект.

В годишния си доклад от 423 страници Съветът на "икономическите мъдреци" в Германия, група уважавани експерти, изводите от който бяха оповестени в началото на месеца, беше лансирано предложение възрастта за пенсиониране в Германия постепенно да се повишава след 2031 г. и се адаптира към очакваното повишаване на продължителността на живота. В момента в Германия в пенсия се излиза на 67 години по силата на реформа, приета през 2007 г.

"Мъдреците" смятат, че приемането на автоматичен механизъм въз основа на демографските факти би направило излишни политическите дискусии за коригиране на възрастта за пенсиониране. Те изтъкват, че някои европейски страни като Дания, Италия, Нидерландия и Португалия вече адаптират законовата възраст за пенсиониране към очакваната продължителност на живота, пише dir.bg

Съветът на "икономическите мъдреци" излезе и с друга идея - на младежите до 18 години да се отпускат по 10 евро месечно в продължение на поне шест години, за да направят първите си стъпки на борсата.

"Един от начините за улесняване на достъпа на всеки млад човек до капиталовите пазари е държавата да предоставя на всяко дете по 10 евро месечно под формата на дял във фонд", пишат петимата експерти в годишния си доклад. Този начален капитал би могъл да бъде инвестиран, например, в "стандартен продукт" като "публично управляван пенсионен фонд", пишат "мъдреците".

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161