"Пфайзер" ще иска одобрение за ковид ваксината си при бебета

ЕС и Свят 16.09.2021 10:11 Снимка: ДНЕС+

"Пфайзер" ще иска одобрение за ковид ваксината си при бебета

Фармацевтичният гигант "Пфайзер" ще подаде документи с молба за одобрение за прилагане на препарата им при бебета над 6-месечна възраст, пише "Дейли Мейл".

Плановете на компанията са ваксинирането на бебета и деца да започне през тази зима в САЩ.

Молбата на компанията до здравните органи за одобрение на такъв тип имунизация вече предизвика множество противоречия, и се очаква да получи отговор в рамките на следващите два месеца. Той, обаче, зависи от резултатите от тествания, които се провеждат в момента, върху бебета и деца до 5-годишна възраст.

Франк Д'Амелио, главен финансов директор на "Пфайзер" заяви, че компанията планира да подаде документи до ноември, съобщава и Financial Times. След това ще бъде задействана и процедурата по одобряване на ваксината на компанията за деца от 5 до 11-годишна възраст, пише БНТ.

Според неофициална информация препаратът, който ще бъде инжектиран на бебетата и децата, е с по-ниска доза от тази на възрастните - само 3 микрограма.

На деца от 6 до 11 години се дават 10 микрограма, а тези над 12 години и възрастни получават пълните 30 микрограма.

Предварителните изпитвания на ваксината Pfizer при малки деца показват, че тя е безопасна, но има огромен риск от странични ефекти. Докато младежи - предимно момчета до 14-годишна възраст, получават миокардит и това е описано в страничните ефекти на ваксината, то при по-малки пациенти не е ясно какви ще са дългосрочните ефекти.

САЩ ваксинират деца на 12 и повече години от началото на лятото и се очаква учениците в началните класове да получат първите дози през късната есен.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448