Папата обяви, че все още не се чувства добре, но проведе обща аудиенция

ЕС и Свят 29.11.2023 15:40 Снимка: ДНЕС+

Папата обяви, че все още не се чувства добре, но проведе обща аудиенция

Папа Франциск се обърна с хриптящ глас и ограничи говоренето си на редовната обща аудиенция в сряда, ден след като отмени пътуването си до срещата на върха за климата COP28 в Дубай поради здравословни проблеми, предава Ройтерс.

"Скъпи братя и сестри, добро утро и добре дошли", каза 86-годишният понтифик на седмичната си аудиенция, проведена на закрито в зала "Павел VI" във Ватикана.

Той каза, че помощник ще прочете основния му текст на негово място, "тъй като все още не съм добре с този грип и (моят) глас не е хубав".

Във вторник Ватикана каза, че папа Франциск няма да проведе планираното си тридневно пътуване до Дубай, започващо в петък, по лекарски препоръки.

"Въпреки че общото клинично състояние на Светия отец се е подобрило по отношение на грипа и възпалението на дихателните пътища, лекарите са помолили папата да не пътува", се казва в изявление.

Папа Франциск, който има проблеми с ходенето поради заболяване на коляното и понякога използва инвалидна количка, пристигна на аудиенцията си в сряда ходейки, подпомаган от бастун.

Той беше посрещнат в препълнената зала с аплодисменти и скандирания "Viva il papa" ("Да живее папата").

Главата на римокатолическата църква се възстановява от грип и възпаление на белите дробове.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161