Папа Франциск: Законодателите бързо да постигнат консенсус за климата

ЕС и Свят 10.10.2021 09:53 Снимка: ДНЕС+

Папа Франциск: Законодателите бързо да постигнат консенсус за климата

Папа Франциск призова днес законодателите по света да преодолеят партийните си различия и бързо да постигнат консенсус по въпросите, свързани с борбата с климатичните изменения, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец отправи призива си към парламентаристи, които са в Рим на подготвителна среща преди годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

"За да се справим с това предизвикателство, всеки от нас трябва да изиграе своята роля. Ролята на политическите и правителствените лидери е особено важна", каза папата на гостуващите депутати, дошли в Рим от много страни по света.

"Тази сериозна промяна на посоката ще изисква голяма мъдрост, предвидливост и загриженост за общото благо, с една дума, фундаменталните добродетели на добрата политика", изтъкна папа Франциск, цитиран от БТА.

Франциск заяви в скорошно интервю, че възнамерява да участва в предстоящата конференция за климата на ООН КОП26, но Ватикана обяви вчера, че той няма да вземе участие в събитието и че ватиканската делегация ще бъде предвождана от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Обяснение не бе дадено, но 84-годишният папа претърпя чревна операция през юли, припомня Асошиейтед прес.

Папата изрази надеждата си, че работата на законодателите на предстоящата конференция на ООН ще бъде озарена от двата важни принципа на отговорността и солидарността.

"Дължим това на младите, на бъдещите поколения", изтъкна папата.
"Не става дума само за борба с неподходящите практики и за санкционирането им, но също така, и най-вече, за насърчаването на нови пътища, по които да се върви" и които са по-подходящи от гледна точка на постигането на целите на борбата с климатичните изменения.

Преди да произнесе речта си пред гостуващите депутати папа Франциск даде лична аудиенция на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, отбелязва Асошиейтед прес./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448