Палестински фермер откри древна византийска мозайка в Газа

ЕС и Свят 16.09.2022 19:28 Снимка: ДНЕС+

Палестински фермер откри древна византийска мозайка в Газа

Миналата пролет палестински фермер засажда ново маслиново дърво, когато лопатата му удря твърд предмет. Той се обажда на сина си и в продължение на три месеца двамата бавно разкопават богато украсена мозайка от византийската епоха, която според експерти е едно от най-големите археологически съкровища, откривани някога в Газа, предава Associated Press.

Откритието развълнува археолозите и управляващите от "Хамас", които ще направят официално съобщение през следващите дни.

Откритието постави въпроса за по-добра защита на антиките в Газа - няколко обекта, застрашени от липсата на осведоменост и ресурси, както и в постоянния риск от конфликт между Израел и местните палестински бойци.

Мозайката беше открита само на километър от израелската граница. Подът, на който има 17 иконографии на зверове и птици, е добре запазен и цветовете му са ярки.

"Това е най-красивият мозаечен под, открит в Газа, както по отношение на качеството на графичното представяне, така и на сложността на геометрията", каза Рене Елтер, археолог от Френската библейска и археологическа школа в Йерусалим.

"Никога не са били откривани мозаечни подове с такъв финес, прецизност в графиката и богатството на цветовете в Ивицата Газа", каза той.

Елтер казва, че мозаечната настилка датира от времето между 5-ти и 7-ми век. Но той предупреди, че трябва да се проведат подходящи разкопки, за да се определи кога точно е построена и дали е била част от религиозен или светски комплекс.

Елтер, който е провеждал изследвания в Газа в миналото, не е успял да посети самото място, но е прегледал поредица от снимки и видеоклипове, направени от местни изследователски партньори.

Ивицата Газа, палестински крайбрежен анклав, разположен между Израел и Египет, е бил оживен търговски път между Египет и Леванта в древни времена. Крайбрежната ивица е пълна с останки от древни цивилизации, от бронзовата ера до ислямската и османската епоха.

Съкровищата обаче рядко били опазвани. В миналото те са били ограбвани. През последните години някои бяха повредени или унищожени от строителни проекти или боеве с Израел. Израелско-египетската блокада, наложена след превземането на Газа от групировката "Хамас" през 2007 г., опустоши икономиката, оставяйки малко ресурси за защита на антиките.

"Хамас" от своя страна обръща малко внимание на запазването на обектите, тъй като се опитва да отговори на нуждите на бързо нарастващото население. Повече от 2,3 милиона души живеят на площ от само 300 квадратни километра. През 2017 г. булдозерите на Хамас унищожиха големи части от обект, съдържащ останки от 4500-годишно селище от бронзовата ера, за да направят място за жилищни проекти за своите служители.

В началото на тази година булдозери, които копаеха за финансиран от Египет жилищен проект в северната част на Газа, откриха гробница от римската епоха.

Сред малкото запазени обекти в Газа са манастирът "Свети Иларион", който обхваща периода от късната Римска империя до периода на Омаядската династия от ислямско време, както и мястото на византийска църква, която беше възстановена от международни хуманитарни организации и открита тази година в северната част на Ивицата Газа .

Въпреки че тези обекти също имат мозайки, Елтер каза, че последното откритие в централния град Бурейдж в Газа е "изключително".

Отделът за антики, управляван от "Хамас", описа мозайката като "голямо археологическо откритие", но отказа да коментира повече, като каза, че предстои официално съобщение по-късно.

Собственикът на земята, който отказа да бъде идентифициран преди официалното съобщение, е покрил разкритата част от мозаечния под с ламарина. Той каза, че се надява да получи компенсация за защитата на уникалното откритие в неговия имот.

Парчето земя, на което се намира мозайката, е около 500 квадратни метра (5400 квадратни фута) и три изкопани петна разкриват части от мозайката.

Елтер каза, че откритието е в "непосредствена опасност", тъй като е много близо до израелската разделителна ограда.

Такива зони по оградата често са сцена на периодични сблъсъци или израелски нахлувания. Само миналия месец Израел и групировката "Ислямски джихад" в Газа водиха ожесточена тридневна битка, включваща израелски обстрел на бойни постове и кацане на няколко неизстреляни палестински ракети в района.

Елтер също се притеснява, че разкопките на неопитни хора могат да навредят на обекта. Надеждата му е, че професионален екип може правилно да изкопае, възстанови и защити мозайката.

"Наложително е бързо да се организира спешна спасителна интервенция", каза Елтер.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648