Пакистанци протестираха срещу Макрон, в Исламабад студенти са готови "да умрат за честта на пророка"

ЕС и Свят 29.10.2020 20:14 Снимка: ДНЕС+

Пакистанци протестираха срещу Макрон, в Исламабад студенти са готови "да умрат за честта на пророка"

Пакистанци се събраха в столицата Исламабад и в Лахор, за да осъдят подкрепата на френския президент на светските закони, които защитават карикатурите на пророка Мохамед като свобода на изразяване, съобщава АП.

В четвъртък протестиращи студенти държаха транспаранти и скандираха лозунги срещу президента Еманюел Макрон, заявявайки, че мюсюлманите са готови "да умрат, за да защитят честта на пророка" на Исляма.

Митингът е в деня, когато нападател, уби трима души в църква във френския град Ница. Властите разположиха полиция, за да попречат на демонстрантите да протестират пред френското посолство.

Номинираният за премиер на Ливан Саад Харири публикува в Twitter "най-острото осъждане" на нападението в църквата "Нотр Дам" в Ница, наричайки го отвратително престъпление. "Тероризмът няма религия и всички мюсюлмани са призовани да отхвърлят това престъпно деяние, което не е свързано с исляма или с пророка на любовта", пише той.

 

Катар "силно осъждане" на атаката във Франция. Министерството на външните работи на страната заяви в изявление, че иска да повтори "твърдата позиция на Катар относно отхвърлянето на насилието и тероризма, независимо от мотивите и причината".

Много мюсюлмани отбелязват четвъртък като рожден ден на пророка Мохамед. Висшият дипломат на ОАЕ Ануар Гаргаш написа, отбелязвайки рождения ден на Мохамед, че "потвърждаваме, че речта на насилие и екстремизъм не ни представлява".

Турция осъди нападението в базиликата Нотр Дам в Ница на фона на засилено дипломатическо напрежение между двете страни. "Ние сме солидарни с народа на Франция срещу терора и насилието", се казва в изявление на турското външно министерство, като същевременно осъжда атаката.

Турският президентски говорител Ибрахим Калин написа в туитър на френски и турски език, като изрази съболезнованията си. "Ще се борим с всякакъв вид терор и екстремизъм с решителност и солидарност", каза той.

Отношенията между Турция и Франция бяха напрегнати през последните месеци заради Сирия, Либия и Източното Средиземноморие. Те достигнаха ново дъно, след като турският президент Реджеп Ердоган в събота обвини френския си колега Еманюел Макрон в ислямофобия и постави под съмнение психичното му здраве, което накара Париж да отзове посланика си в Турция за консултации.

Критиката на Ердоган дойде след твърдата позиция на френския президент срещу ислямизма след обезглавяването на учител, който показа карикатури на пророка Мохамед за класен урок по свобода на словото./news.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096