От днес употребата на марихуана в Германия е законна, но не и за туристите

ЕС и Свят 01.04.2024 08:57 Снимка: ДНЕС+

От днес употребата на марихуана в Германия е законна, но не и за туристите

Германия легализира частично канабиса от днес, изпълнявайки водещо обещание на коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц. Достъпът до него обаче няма да бъде лесен. Ето накратко новите правила:

Първоаприлска шега?

От 1 април вече е законно да се носят до 25 грама изсушен канабис за лична употреба - достатъчно за навиване на около 80 джойнта, в зависимост от това колко се използва. Ще бъде разрешено и домашно отглеждане с ограничение до три растения на възрастен и 50 грама изсушен канабис. Въпреки това ще остане забранено пушенето на наркотика в радиус от 100 метра от училища, детски градини, детски площадки и обществени спортни съоръжения. Пушенето ще бъде забранено и в пешеходните зони между 7.00 и 20.00 часа, пише БГНЕС.

"Канабис клубове"

От 1 юли Германия планира да създаде регулирани асоциации за отглеждане на канабис, за да даде възможност на хората да се сдобият с наркотика законно. Тези така наречени клубове за канабис ще имат до 500 членове всеки и ще могат да продават максимум 50 грама сушен канабис на месец на всеки член. Възрастните под 21 години ще бъдат ограничени до 30 грама канабис на месец, съдържащ не повече от 10 процента от психоактивното вещество тетрахидроканабинол (THC). Срещите и консумацията на канабис в клубовете няма да бъдат разрешени и членството ще бъде ограничено до един клуб наведнъж.

Без туристи

Единственият законен начин за получаване на канабис ще бъде или да се култивира у дома, или да се получи чрез клубове за канабис, като и двете опции са ограничени до хора, които са пребивавали в Германия от поне шест месеца. Ограниченията имат за цел да разсеят страховете на опозиционните партии, особено на консервативния алианс ХДС-ХСС, че новият закон може да насърчи „наркотуризма“. Правителството на социалдемократите на Шолц, Зелените и либералните свободни демократи първоначално обеща да отиде по-далеч и да позволи продажбата на канабис в магазините, ход, който беше отхвърлен от ЕС. В момента се подготвя втори закон за изпробване на продажбата на лекарството в магазини или аптеки в определени региони.

Критика

Правителството настоява, че новият закон ще намали рисковете за здравето, свързани с канабиса, тъй като ще се справи с проблема с опасните вещества на черния пазар.

Но законът беше широко критикуван от медицински асоциации и здравни групи. Това доведе и до оплаквания от регионалните власти, натоварени с надзора върху прилагането му. Те се страхуват, че ще бъдат обременени с допълнителна бюрокрация, защото ще трябва да отменят вече наложени присъди и глоби за престъпления, които вече не са наказуеми според новия закон. Фридрих Мерц, лидерът на опозиционните консерватори, вече предупреди, че ако партията му се върне на власт след изборите през 2025 г., тя "незабавно ще отмени закона".

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194