От днес руският суров петрол струва максимум $60

ЕС и Свят 05.12.2022 10:35 Снимка: ДНЕС+

От днес руският суров петрол струва максимум $60

Държавите от G7 и Австралия започват от днес да налагат горна ценова граница от 60 долара на руския суров петрол, пренасян по море. Целта: западният свят се опитва да намали възможностите на Русия да финансира войната в Украйна, съобщава "Ройтерс". Припомняме, че Русия е вторият най-голям износител на суров петрол в света.

Мярката влиза в сила в целия Европейски съюз с изключение за страни като България, които получиха т.нар. дерогация по отношение на руския петрол. Таванът обаче ще е гъвкав и ще се преразглежда на два месеца, като това ще започне да се прави от средата на януари, информира източник от Европейската комисия.

По думите му целта на тази мярка е да се спазва постигнатото съгласие между страните-членки таванът на руския суров петрол да е с поне 5 на сто по-нисък от неговата пазарна цена.

Припомняме, че руският суров петрол "Урал" мина границата от 100 долара в началото на войната, като постепенно се върна на нивата около 70 долара. В последния работен ден от миналата седмица се продава за близо 64 долара - стойност, много близка до новото ограничение.

"Работим по механизъм за забрана на използването на инструмент за таван на цените, независимо от нивото, което е зададено, тъй като подобна намеса може допълнително да дестабилизира пазара", коментира Александър Новак, вицепремиер на Руската федерация.

Той добави, че Русия ще търгува само с онези страни, които работят на пазарен принцип, дори това да струва малко намаляване на добива.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062