Осъдиха председател на Асоциацията на журналистите в Хонконг на 5 дена затвор

ЕС и Свят 25.09.2023 18:30 Снимка: ДНЕС+

Осъдиха председател на Асоциацията на журналистите в Хонконг на 5 дена затвор

Ръководителят на водещата журналистическа група в Хонконг беше осъден днес на пет дни затвор за възпрепятстване на полицейски служители през септември миналата година.

Ронсън Чан, председател на Асоциацията на журналистите в Хонконг, беше задържан от двама полицаи извън униформа, докато е отразявал материал. Причината е, че не е показал личната си карта за самоличност. Чан, който не се е признал за виновен, каза по-рано пред съда, че е поискал от полицаите да покажат документите си, преди да даде им даде картата си.

Съдия Люн Ка-кие намери Чан за виновен, като каза, че глоба вместо затвор няма да отразява тежестта на престъплението. Магистратът освен това отказа да обмисли общественополезен труд вместо това, тъй като Чан не е показал угризения на съвестта.

Журналистът обаче получи гаранция от 30 000 хонконгски долара (3 800 долара), след като адвокатите му обявиха, че ще обжалва. Журналистът не може да напусне Хонконг и бе заставен да предаде документите си за пътуване.

След изслушването, Чан твърди, че не е изненадан от присъдата лишаване от свобода. "Всеки може да види как съдът гледа на делото. Мисля, че справедливостта е в сърцето ни", каза той.

Той изтъкна още, че се надява журналистите да могат да "устоят твърдо" в задължението си да отразяват истински новини за Хонконг и света. Според него е трудно да се каже какво въздействие ще има неговият случай върху свободата на печата.

Все още не е определена датата за обжалване.

Хонконгската асоциация на журналистите е една от последните големи професионални групи в Хонконг, които се застъпват за основните права и свободата на пресата, след приемането през юни 2020 г. на закон за националната сигурност от китайските власти.

Някои западни правителства разкритикуваха закона като репресивен предвид свободите, предоставени на Хонконг след връщането му под китайско управление от Великобритания през 1997 г. Пекин и властите в Хонконг заявиха, че законът е необходим, за да осигури стабилност, след като градът беше разтърсен от месеци на продемократичните демонстрации през 2019 г.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648